Acceptance and Commitment Therapie; ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een nieuwe vorm van Gedragstherapie. ACT is een evidence based psychotherapie, met een degelijke wetenschappelijke onderbouwing. Binnen ACT wordt er onderscheid gemaakt tussen dat wat je werkelijke pijn is (schone pijn) het lijden dat we ervaren in het vechten tegen die pijn (vuile pijn). Bij ACT leer je om dit zinloze gevecht met je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te herkennen en te doorbreken. Hierna kan je je aandacht richten op datgene wat je écht belangrijk vindt (je waarden). De kern van ACT is dat het leven niet maakbaar is en dat het vechten tegen wat onvermijdelijk is ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. Acceptance and Commitment Therapie; ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een nieuwe vorm van Gedragstherapie. ACT is een evidence based psychotherapie, met een degelijke wetenschappelijke onderbouwing. Binnen ACT wordt er onderscheid gemaakt tussen dat wat je werkelijke pijn is (schone pijn) het lijden dat we ervaren in het vechten tegen die pijn (vuile pijn). Bij ACT leer je om dit zinloze gevecht met je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te herkennen en te doorbreken. Hierna kan je je aandacht richten op datgene wat je écht belangrijk vindt (je waarden). De kern van ACT is dat het leven niet maakbaar is en dat het vechten tegen wat onvermijdelijk is ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. 
Psychologische Flexibiliteit De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Deze is gestoeld op zes zuilen:

  • Mindfulness,
  • Acceptatie; het leven is niet altijd maakbaar; pijn hoort erbij, lijden wordt veroorzaakt door de innerlijke strijd.
  • Zelf als context; Jij bent wie je bent doordat je onderdeel bent van je omgeving; je bent niet enkel je problemen, maar ook wie je denkt, wat je voelt, wat je ervaart. Daar heb je invloed op!
  • Defusie; Je gedachten zijn niet altijd feiten; je hebt de keuze ze te volgen, maar het hoeft niet!
  • Waarden; alleen jij weet wat belangrijk voor jou is; gebruik dit voor een waardevol leven!
  • Toegewijde actie; vanuit je waarden leven betekent dat je voluit kan leven.

Het gaat dus om:

  • Aandachtig leren leven.
  • Inzicht in je innerlijk gevecht waardoor je niet verder komt
  • Het accepteren van de gedachten en gevoelens die je ervaart
  • Het richten op jouw waarden; wat is belangrijk voor jou? Wat voor een mens wil je zijn.

ACT is een uitdaging voor iedereen die voluit wil leven en met veerkracht zijn problemen te lijf wil gaan. Het is zeer succesvol gebleken bij angst, trauma, depressie, verslaving, eetproblematiek, chronische pijn, stress en burn-out, problemen in de puberteit en relatieproblematiek.

Geregistreerd als ACT therapeut; http://www.counseling-coach.nl/


Lekkere title over psycho

Mooi stukje over hoe waanzinnig psycho therapie is