EFT Relatietherapie.

 

"We control fifty percent ofa relationship. We influence one hundred percent of it".

Een goede relatie onderhouden vereist nogal wat tijd en aandacht. Er zijn genoeg momenten in het leven waarin relaties onder druk komen te staan. Denk aan het krijgen van kinderen, overlijden van dierbaren, verlies van werk, gezondheidsproblemen. Maar ook iets menselijks als verliefd worden op een ander kan voor veel opschudding zorgen.

We nemen allemaal onszelf mee in de relatie; onze pijnpunten, onze verwachtingen, onze eerdere ervaringen. Zo hebben we ons eigen verhaal en maken we samen een nieuw verhaal dat nooit uitverteld raakt; elke keer komt er een nieuw hoofdstuk waarin met elkaar geschreven wordt.

Elkaar kwijtraken in een relatie is iets dat veel gezichten kent. "Hij zit altijd achter zijn krant" , "we vrijen niet meer", "Ik kan het ook nooit goed doen" of "ik kan je niet meer vertrouwen" zijn veel voorkomende uitspraken.

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een relatietherapie die verder gaat dan alleen communicatieregels en praktische afspraken. In deze therapievorm staan de emoties centraal en vormen zij de muziek waarop de dans van de relatie wordt gevormd. De emoties worden gezien als de drijvende kracht van de relatie en staan voor de diepere behoefte die wij mensen met ons meedragen. Met als doel ons veilig en geborgen te voelen bij de ander. Juist als mensen zich op dit vlak niet gezien en erkend voelen door hun partner ontstaan er problemen.

EFT onderscheidt zich van andere therapievormen juist vanwege de aandacht voor deze emoties en behoeften. Samen onderzoeken we in welk patroon jullie verweven zijn en leren jullie dit te herkennen. Het patroon wordt de gezamenlijke vijand; niet de ander. Daarnaast leren jullie om vanuit de eigen emotionele behoeften met elkaar in het leven te staan, aan te geven wat je nodig hebt en te voelen en begrijpen wat de ander nodig heeft.

Werkwijze:

In het eerste gesprek wordt samen gekeken naar de problemen en stellen we vast waaraan jullie willen werken.
Binnen EFT therapie worden drie fasen onderscheiden:
Fase 1: Het leren herkennen en begrijpen van het meest voorkomende interactiepatroon binnen de relatie:
Fase 2: Het leren kennen en benoemen van angsten en behoeften van het patroon:
Fase 3: Het uit het patroon stappen en steun en begrip vragen.

EFT is een wetenschappelijk bewezen therapievorm die zeer succesvol is. Voorwaarde hiervoor is dat beide partners in bereid zijn te veranderen en op zichzelf kunnen en willen reflecteren; dat vergroot de kans op het succes. Meer informatie vind je op de pagina van EFT Nederland waar ik als EFT basistherapeut ben opgenomen. https://www.eft.nl/wat-is-eft/eft-onderzoek

 

Relatietherapie wordt niet vergoed. In sommige gevallen wordt het vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Neem hiervoor contact op met uw eigen verzekeringsmaatschappij.


Stichting EFT Nederland