EFT Relatietherapie.

 

Een goede relatie onderhouden vereist nogal wat tijd en aandacht. Er zijn genoeg momenten in het leven waarin relaties onder druk komen te staan. Denk aan het krijgen van kinderen, overlijden van dierbaren, verlies van werk, gezondheidsproblemen.

We nemen allemaal onszelf mee in de relatie; onze pijnpunten, onze verwachtingen, onze eerdere ervaringen. Zo hebben we ons eigen verhaal en maken we samen een nieuw verhaal. Het is een verhaal dat nooit uitverteld raakt; elke keer komt er een nieuw hoofdstuk waarin met elkaar geschreven wordt.

Dat is lang niet altijd even makkelijk; pijnpunten liggen zo niet nog meer aan de oppervlakte bij diegenen die ons het meeste dierbaar zijn. Angst om alleen achter te blijven, in de steek gelaten te worden. Angst niet gezien te worden of gehoord te worden. Serieus genomen te worden. Het zijn maar voorbeelden die kunnen zorgen voor patronen die ontstaan in relaties en maken dat er verwijdering ontstaat.

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een relatietherapie die verder gaat dan alleen communicatieregels en praktische afspraken. In deze therapievorm staan de emoties centraal en vormen zij de muziek waarop de dans van de relatie wordt gevormd. De emoties worden gezien als de drijvende kracht van de relatie en staan voor de diepere behoefte die wij mensen met ons meedragen. Met als doel ons veilig en geborgen te voelen bij de ander. Juist als mensen zich op dit vlak niet gezien en erkend voelen door hun partner ontstaan er problemen.

EFT onderscheidt zich van andere therapievormen juist vanwege de aandacht voor deze emoties en behoeften. Samen onderzoeken we in welk patroon jullie verweven zijn en leren jullie dit te herkennen. Het patroon wordt de gezamenlijke vijand; niet de ander. Daarnaast leren jullie om vanuit de eigen emotionele behoeften met elkaar in het leven te staan, aan te geven wat je nodig hebt en te voelen en begrijpen wat de ander nodig heeft.

EFT is een wetenschappelijk bewezen therapievorm die zeer succesvol is. Meer informatie vind je op de pagina van EFT Nederland waar ik als EFT basistherapeut ben opgenomen. https://www.eft.nl/wat-is-eft/eft-onderzoek

Relatietherapie wordt niet vergoed. In sommige gevallen wordt het vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Neem hiervoor contact op met uw eigen verzekeringsmaatschappij.