Gedachtenverslaving

maart 20, 2017 geve

Is het je ook al opgevallen hoeveel soorten verslaving er zijn? Middelenverslaving (alcohol, medicijnen, drugs etc.), Shopverslaving, Relatieverslaving, Sexverslaving, Gameverslaving, Social Media verslaving, Internetverslaving, Nieuwsverslaving, Pornoverslaving, Gokverslaving, Eetverslaving… Het is nogal een rijtje. Zoekend naar de definitie van verslaving kom je verschillende omschrijvingen tegen. Van Dale noemt het ‘niet in staat los te komen van de genoemde gewoonte’. Dat is de meest simpele. Daarnaast komen er allerlei varianten voor in de beschrijvingen, variërend van ‘niet kunnen beheersen tot het gebruik of lichamelijke afhankelijkheid van…, overweldigende behoefte of afhankelijkheid van…, Wat in ieder geval centraal staat is dat het gaat over gedrag waar we geen controle over lijken te hebben. Machteloosheid is niet fijn! We hebben graag het gevoel dat we onszelf en als het even kan anderen in de hand hebben. Als dat in meer of mindere mate niet het geval is, voelen we onszelf meestal niet prettig. Ongemakkelijk. Of misschien zelfs angstig, in paniek. Dat brengt allerlei emoties met zich mee. We worden bang, boos, verdrietig. En we gaan ons hiernaar gedragen. Wat ligt hieraan ten grondslag? Waarom doen we onszelf dit aan?

 

Wij denken!

 

Wij zijn door de jaren heen zo gehecht geraakt aan ons verstand dat we het klakkeloos gaan volgen. Klinkt niet als iets onverstandigs zou je kunnen zeggen. Toch is dat niet helemaal waar. Natuurlijk brengt ons verstand ons veel. Dat brein van ons is magisch; het maakt dat je op dit moment ademhaalt, je hartslag stuurt, je nieren filteren je bloed, je longen zorgen voor zuurstof. Alles aangestuurd door die centrale rekenkamer daarboven.

 

Helaas houdt ons brein ons ook vaak voor de gek. Onze gedachten zijn niet altijd helpend. Ook dat weten we ergens wel. Denk maar eens aan die ene keer dat je wéér een zwart jurkje kocht en je verstand je vertelde dat dit jurkje tóch anders is dan die vijf andere die je al in de kast hebt hangen. En wellicht geloof je het dan ook nog. En was het toevallig ook zo dat je dan ook je verstand geloofde als het je de volgende dag vertelde dat je jezelf eigenlijk schuldig moest voelen na die nutteloze geldverspilling? Het is maar een voorbeeld (het zwarte jurkje is uiteraard te vervangen voor veel andere zaken).

 

Kennelijk is het niet zo verstandig om altijd achter ons verstand aan te lopen. Maar dat is dus lang niet altijd even makkelijk. We zijn verslaafd aan ons verstand geraakt. Verslaafd aan onze gedachten. We zijn ‘niet meer in staat om los te komen van …’.onze gedachten. We ‘beheersen’ onze gedachten niet meer. We zijn ‘afhankelijk’ van onze gedachten. Zoals dat bij verslavingen gaat;  We kunnen niet loskomen van de gedachten dat we iemand zijn die niet kan sporten, zodat we het niet eens meer proberen. We kunnen niet loskomen van de gedachte dat onze jeugd zo erg was dat we nu nooit meer gelukkig kunnen worden, zodat we niet meer proberen gelukkig te worden. We kunnen niet meer loskomen van de gedachte dat dit verlies heeft laten zien dat de wereld een onveilige plek is die nooit meer dezelfde zal zijn, zodat we de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn.  Of we komen niet meer los van de gedachte dat we lelijk zijn, dom zijn, Dik zijn, Dun zijn, Afhankelijk zijn, Slachtoffer zijn, In gevaar zijn, Onze identiteit kwijt zijn, Het leven niet meer waard zijn.

 

Probeer eens je gedachten niet al te serieus te nemen. Laat je verstand eens doortetteren en trek er eens niets van aan. Doe eens lekker stout en loop er niet klakkeloos achteraan. Kick af van je gedachtenverslaving en kijk eens om je heen. Wat voor een weer is het vandaag? Ben je al buiten geweest en heb je al goed geroken hoe het buiten ruikt? Ruikt het naar Ozon omdat het heeft geregend? Of ruik je de mest op het land? Of het verkeer in de stad? Zie je de kleuren van de wolken? En merk dan eens hoe die gedachten wat op de achtergrond komen. Weg gaan ze niet. Dat proberen we vaak genoeg; ergens niet aan denken is een hopeloze actie. Het wordt alleen maar erger van!

 

En denk dan eens aan wat belangrijk is voor jou. Dat kan natuurlijk van alles zijn; je gezin, de natuur, sport, creativiteit, je familie, je hobby. Hoeveel aandacht heb je daaraan besteed in verhouding tot de aandacht die je aan je gedachten hebt besteed? Hoe vaak kies je ervoor om daar net zoveel energie in te steken?  Maak de balans eens op en wees nieuwsgierig!

Delen?
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin