Donkere dagen

december 18, 2016 geve

Rouwen is onthechten; je leert het leven opnieuw in te richten zonder diegene of datgene waar je zo aan gehecht was. “Loslaten” is een woord dat te pas en te pas wordt gebruikt. Je zal het moeten loslaten. Wat ‘het’ dan ook betekent. Het probleem is alleen dat we instinctief willen blijven verbinden; het is als het ware een eerste levensbehoefte. Ons hechting systeem is een van de zgn. adaptieve systemen; systemen die wij als mens nodig hebben om te overleven. Als soort, als individu, als groep. Loslaten hoort daar niet bij; dat is bedreigend en beangstigend. Het voelt niet goed. Maar hoe dan wel?

In de cirkel van hechting is te zien hoe we als mensen de ander welkom heten, onszelf hechten en een relatie met de ander aangaan. Als deze relatie wordt doorbroken, moeten we afscheid nemen. Dit is ons rouwproces. Essentieel voor het rouwproces is hoe we betekenis geven aan ons verlies. Het is bepalend voor het rouwproces. Probeer maar eens bij jezelf na te gaan wat het verlies dat jij met je meedraagt voor jou heeft betekent. Is het te pijnlijk om daar over na te denken? Dan heb je er waarschijnlijk een betekenis aan gegeven die enkel negatief is. Misschien denk je wel dat je niet heel bent zonder die ander. Dat hij of zij jou een compleet mens maakte, en dat je nu niet meer kan zijn. Wellicht geloof je niet meer dat de wereld een plek is waar je mensen kan vertrouwen en ben je je spontaniteit kwijt geraakt en cynisch geworden.

cirkel-van-hechting

Maar misschien ben je je ook bewust van de kwaliteiten die je hebt ontwikkelt in de relatie met deze andere persoon. Wat betekende hij of zij voor jou? Maar vooral ook; wat betekende jij voor hem of haar? Deze laatste vraag is nogal eens uit beeld. Het is dankbaar om je te realiseren dat jij voor een ander veel hebt betekend. Waardevol was. Het brengt niets of niemand terug, maar het zorgt voor een gezonde betekenisgeving. Bij een negatieve betekenisgeving kan het verlies te pijnlijk zijn en gaan we het uit de weg. We slaan nogal eens de fase van het rouwen over omdat het teveel is om ernaar te kijken. Dan gaan we het liefst weer nieuwe relaties aan en hechten ons opnieuw. Met bewondering zegt men dat hij of zij ‘het zo goed doet’. Hij is er immers zo snel overheen!  Hoe sneller we zonder problemen lijken ‘door te gaan’ hoe opgeluchter we zijn. Een normaal rouwproces heeft zingeving nodig. Dat gaat niet in stappen vooruit. Het gaat heen en weer en het is moeilijk. De ene dag lijkt het wel te gaan, de andere dag is weer helemaal niets waard. Het vereist veerkracht, geen doorzettingsvermogen. Het vereist de wetenschap dat je het zelf moet doen, maar niet alleen.

In de decembermaand is het voor veel mensen lastig om deze veerkracht te houden. Zeker als het verlies nog zo kort geleden is. Enkele tips:

  • Realiseer je dat je je deze dagen waarschijnlijk verdrietiger zult voelen; erken deze gevoelens.
  • Maak een lijst van zaken die gedaan moeten worden op die dag, zeker als je er tegenop ziet.
  • Stel jezelf vragen; zou deze dag hetzelfde zijn zonder enige activiteit? Wat was waardevol aan deze dag voordat je hem of haar verloor? Zet je oude tradities voort of wil je het juist anders aanpakken?
  • Koester geen onrealistische verwachtingen. Je hoeft vandaag niet vrolijk te zijn, dat kan onnodig pijnlijk worden en kost veel energie.
  • Als je gelovig bent, kan je dit soort momenten gebruiken om je geloof te verdiepen.
  • Realiseer je dat het toeleven naar deze momenten meestal erger is dan de dagen zelf. Het is niet een kwestie van de pijn dragen of niet, maar van veerkracht; hoe blijft de pijn hanteerbaar?

 

Fijne feestdagen en zorg goed voor jezelf!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron; Herman de Mönnink.

Checklist voor speciale dagen/momenten: verjaardagen, sterfdag, , examendagen, geboortes, feestdagen, dag van ongeluk etc.

 

 

 

 

Delen?
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin